Zorg only

Welke mondkapjes gebruiken mensen in de zorg?

Geplaatst op

Mensen die in de zorg werken maken te alle tijden gebruik van medische mondkapjes. Bij het werken in de zorg is het echter van groot belang om te kijken hoeveel risico mensen lopen bij het uitoefenen van hun beroep. Je kan je voorstellen dat iemand die in een verpleeghuis werkt minder risico loopt om besmet te raken dan iemand die in het ziekenhuis op de intensive care een patiënt verzorgd die besmet is geraakt met het Covid-19 virus. In het laatste geval zal de verzorgende een medisch mondkapje met een hogere beschermingsgraad nodig hebben dan de verzorgende in het verpleeghuis.

Wat is het verschil tussen medische mondkapjes en FFP-maskers?

Medische mondkapjes van een uitstekende kwaliteit (de zogeheten chirurgische mondkapjes) zorgen er voor dat de drager van het masker beschermt is tegen bijvoorbeeld speeksel en bloed dat tijdens de behandeling van een patiënt kan opspatten. Daarnaast zorgt het mondkapje er voor dat de lucht die de drager uitademt gefilterd wordt, waardoor de drager ook de mensen om hem of haar heen niet kan besmetten. Medische mondkapjes zijn in 3 soorten verkrijgbaar, waarbij het 2R Type de best beschermende is. Deze heeft een beschermingsgraad van minimaal 98 procent en is bestand tegen speeksel en bloed. Het Type 1 en Type 2 hebben een beschermingsgraad van respectievelijk minimaal 92 procent en minimaal 95 procent, maar werken niet tegen bijvoorbeeld spetters van bloed of speeksel.

Waarom kiezen voor de FFP-maskers?

FFP-maskers heten voluit Filtering Facepiece Partikels en zijn er vooral voor bedoeld om de drager van het masker te beschermen tegen virussen en stofdeeltjes die in de lucht zweven. De FFP-maskers zijn er in 3 categorieën, waarbij het Type 1 alleen beschermd tegen de grotere vaste deeltjes, het Type 2 ook beschermd tegen irriterende vloeistoffen en het Type 3 zelfs tegen giftige stoffen beschermd. Beide moeten voldoen aan de Nederlandse kwaliteitseisen, het NEN-keurmerk en het Europese CE-keurmerk.

Welke mondkapjes gebruik je als je in een verpleeghuis of bejaardentehuis werkt?

Indien de situatie in het verpleeg- of bejaardentehuis stabiel is en er geen uitbraak van het Covid-19 virus is, dan kun je volstaan met een gewoon niet-medisch mondkapje of een FFP2 masker om minder risico te lopen. Op het moment dat er bewoners besmet zijn met het Covid-19 virus is het van belang om jezelf zo goed mogelijk te beschermen. In dit geval is minimaal een chirurgisch mondkapje type 2R van toepassing, maar er zullen aanvullende maatregelen moeten worden genomen. Het is absoluut aan te raden om behalve dit mondkapje ook nog een spatscherm, wegwerphandschoenen en een schort te dragen op het moment dat je met besmette bewoners in aanraking komt. Dit kan voorkomen dat je zelf besmet raakt met het virus. Ook voor mensen die in de thuiszorg, of met verstandelijk beperkten werken is het van belang om jezelf zo goed mogelijk te beschermen, mede gezien het feit dat deze groepen mensen vanwege hun leeftijd of beperking vaak zelf niet in staat zijn om een mondkapje te dragen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden