Geplaatst op
Tegenwoordig kunnen veel gezondheidskwaaltjes door relatief simpele ingrepen verholpen worden, zo ook het verliezen of verslechteren van het gebit. Naast de pijn die een slecht gebit veroorzaakt, kan het ook zorgen voor een deuk in het zelfvertrouwen, waardoor men niet meer voluit in het openbaar durft te praten of te lachen. Een verslechterd gebit komt veelal voor bij ouderen maar het kan ook gebeuren doordat je een deel van het gebit verliest door middel van een val. Beide problemen kunnen door middel van een tandheelkundig implantaat verholpen worden.
Een stralende lach op leeftijd
Veel ouderen krijgen te maken met het loslaten van de tanden in de mondholte. Dit wordt in veel gevallen opgelost door het aanbrengen van een prothese. Echter kan zo’n prothese na enkele jaren problemen veroorzaken. De mond en het kaakboot worden door de jaren heen steeds kleiner, waardoor het mogelijk is dat de prothese los komt te liggen.
Dit is voornamelijk het geval bij een prothese voor de bovenkaak. Doordat de prothese los komt te liggen in de mondholte is de kans groot dat er etensresten onder komen wat op zijn duur erg gaat stinken.
Om deze problemen op te lossen is het mogelijk om tandheelkundige implantaten te laten plaatsen. Deze worden vastgezet in het kaakbot waardoor de bijtkracht toeneemt en ervoor zorgt dat het gebit niet meer los komt te liggen. Op implantaat.clinic vind je verschillende situaties waarin implantaten de uitkomst bieden.
Het plaatsen van een implantaat
De behandeling waarbij er een implantaat wordt geplaatst is een vrij eenvoudige ingreep en vindt plaats onder een plaatselijke verdoving. Het proces start met het opensnijden van het tandvlees zodat het kaakbot bloot komt te liggen. Dit bot dient blootgelegd te worden zodat de implantaten vastgezet kunnen worden.
Dit gebeurt door het boren van een gaatje van 7mm tot 16 mm waar het implantaat wordt ingeschroefd. Vervolgens worden de wondjes gehecht en wordt er een afdekkapje opgezet, wat het genezingsproces bevorderd. Na de behandeling is het zaak om het gebit rust te geven zodat het implantaat de tijd krijgt om vast te groeien in het kaakbot.
Dit duurt gemiddeld acht tot twaalf weken. De laatste stap is het plaatsen van de definitieve prothese die geplaatst wordt zodra het implantaat volledig is genezen.
De verzorging
De verzorging van het implantaat is enigszins gelijk aan de verzorging van een natuurlijk gebit. Vanzelfsprekend is mondhygiëne zeer belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van de prothese.
Het is hierom verstandig om regelmatig op bezoek te gaan bij de implantoloog om de status van het implantaat te laten checken. De implantoloog controleert onder andere het botniveau, het tandvlees, de mondhygiëne maar zorgt er ook voor dat het implantaat wordt gerestaureerd indien deze beschadigd is.