Geplaatst op
Het hebben van een parelwitte glimlach kan gepaard gaan met een aanzienlijke prijs – de gezondheid van je tanden. Nieuw onderzoek suggereert dat vrij verkrijgbare whitening strips de structuur van je tanden kunnen aantasten.
Wil je zekerheid weten over wat nu wel of geen verstandige manier is om je tanden te bleken? Laat je dan inlichten door een professional. Neem daarvoor contact op met tandartsenpraktijk Bordeaux te Zoetermeer.
Wat zijn de bevindingen?
Dergelijke onderzoeken laten zien dat er proteïneverlies optreedt bij deze bleekbehandelingen. Hoewel het onderzoek zich richtte op vrij verkrijgbare producten, denken de onderzoekers dat de producten die door tandartsen worden gebruikt ook schade kunnen aanrichten. Of je nu een vrij verkrijgbaar product koopt of naar de tandarts gaat, het is hetzelfde ingrediënt – het is waterstofperoxide. Ik ken geen veiliger alternatief voor het bleken van tanden. Maar niet iedereen vindt dat men hun liefde voor een stralend witte lach moeten opgeven. Sommige specialisten geven aan dat ze inderdaad hebben gelezen dat bleken de tanden zachter kan maken, maar klinisch maken ze zich daar niet allemaal zorgen om. Velen zien namelijk niet per se een hoger percentage tandbederf bij mensen die hun tanden bleken.
Het zou volgens hen beter zijn wanneer men zich meer zorgen maakt over schade aan de tanden door andere dingen, zoals suikerhoudende sportdrankjes.
Hoe werkt tanden bleken?
Tanden bestaan uit verschillende lagen – de buitenste laag is beschermend glazuur. De volgende laag heet tandbeen, dat het grootste deel van een tand uitmaakt, aldus de onderzoekers. Tandbeen bevat veel eiwitten, en het meeste daarvan is een stof die collageen wordt genoemd. Er werden tijdens het onderzoek experimenten uitgevoerd met vrij verkrijgbare bleekstrips. Hele tanden werden in kunstspeeksel geplaatst om te proberen de omstandigheden in de mond na te bootsen. De tanden werden gedurende 20 tot 60 minuten (de aanbevolen tijd) met de strips behandeld, met een ronde van 20 strips. De onderzoekers zagen dat blootstelling aan waterstofperoxide in de strips ervoor zorgde dat het belangrijkste eiwit in het tandbeen werd omgezet in kleinere fragmenten. In een ander experiment behandelden zij zuiver collageen met waterstofperoxide. Het oorspronkelijke collageen verdween.